Bili smo sinoć na koncertu kultnog engleskog benda Iron Maiden u Štark Areni. Nekima je ovo bilo treći ili četvrti put, a neki su bili prvi put.

Legacy of the Beast u Beogradu

Mejdeni su turneju pod nazivom “Legacy of the Beast” nastavili pre dva dana u Zagrebu pred oko 20.000 posetilaca. Beograd je odgovorio istom merom. Karte su bile rasprodate za samo petnaestak dana i krcata Štark Arena je ponovo dočekala ove “momke” koji su duboko zagazili u šestu i sedmu deceniju svojih života.

Spektal je bio potpun. Od scene, koreografija koje su se smenjivale kao na filmu, do svirke i fantastičnog pevanja Brusa Dikinsona.

No, krenimo redom.

Pozitivna Energija na ulicama Novog Beograda

Beograd je juče predveče, potpuno prodisao. Prilazak Areni me je podsetio na neke davne, srećnije dane. Prepoznatljive Maiden majice su kuljale sa svih strana. Pivo se pije u neograničenim količinama. Fensi kafići zaposednuti nekim momcima i devojkama sa Maidenom na grudima i All Star patikama na nogama. Bajkeri su tu, puno starije gospode sa bandanom na glavi, gospođe se utegle u farmerke i ….. neki novi klinci. Ima ih.

Iron Maiden, Steve Harris, Belgrade

Čitav prostor oko Arene je zračio nekom pozitivnom energijom. Kulturoloških i socijalnih razlika nema. Različiti jezici, ljudi iz raznih krajeva Srbije. Nijedna ružna reč, nijedan mrki pogled. Samo pozitivna energija.

Po ulasku u Arenu, dočekala nas je žestoka, a bogami i kvalitetna svirka nemačkog gotic benda “Lost of the Lords” Dosta to dobro zvuči, mada nisam neki fan.

KONCERT

A onda, tačno u 21:00 kreće veliki šou.

Mislim da niko nije na ovo bio pripremljen. Maideni su uvek imali kvalitetan scenski nastup i dobre koreografije. Ovog puta sve je bilo kompleksnije i istovremeno fascinirajuće. Morao si, da pored ušiju, dobro da otvoriš i oči kako ti nešto ne bi promaklo. Bio je to jedan prolaz kroz vremensku Iron Maiden mašinu. Film u kome i ti učestvuješ.

Za razliku od dosadašnje set liste na ovoj turneji, koncert je otvoren sa tri numere sa poslednjeg studijskog albuma Senjutsu. Naslovna”Senjutsu”, “Stratego” i “The Writing on the Wall”. Sve to je upotpunila koreografija u japanskom stilu i izlazak maskote Edija u liku samuraja.

Nakon toga scena se brzo menja i u gotskoj smoj katedrali, Bruce diže dodatni adrenalin koji završava sa “Fear of the Dark” Kreće konačno prangijanje.

Scenografija i poznati hitovi se menjaju i cirkulišu kao na traci. Tu je i Ikar u čitavoj svojoj raskoši i Dikonsonovo ispaljivanje vatrenih munja uz “Flight Of Icarus“ i “The Number Of The Beast“.

PRVI BIS

Kulminacija kreće sa prvim bisom i “The Trooper-om”. Crveni mundir i Union Jack u rukama. Borba sa Eddijem. Nastavlja se sa “The Clansman” i “Run to the Hills”.

DRUGI BIS

Ovo je bila priča za sebe. Čerčilov govor, pa “Aces High” potpomognut maketom ratnog aviona Spitfire koji sve vreme leti iznad bine. Kraj. Niko ne želi da ode. Publika i dalje očekuje još nešto, ali to je to.

SVIRKA

Generalno, sve je funkionisalo kao sat, svirački nismo ništa manje očekivali od Steve Harrisa, Adrian Smitha, Dave Murraya, Janick Gersa i Nico McBraina. Bilo je sjajno i usvirano kao i uvek. Obzirom da je Arenu uvek teško ozvučiti, sve je bilo na visoko profesionalnom nivou. Čak je i jačina zvuka bila kako treba. Ni preglasno, niti nerazgovetno.

Bruce Dickinson je priča za sebe. Na svojim plećima je izneo devedeset procenata ovog koncerta. Sjajno pevanje, gluma, scenski nastup, promena kostima u hodu, rad sa pirotehnikom, animacija publike. Treba ogromna energija i perfektna koncetracija za ovako nešto. Čisto remek delo.

Na kraju treba pomenuti i ekipu iza scene. Svaka čast za energiju, posvećenost i težak rad.

Nažalost, nije bilo mesta za sve koji su želeli da prisustvuju ovom koncertu, što je samo po sebi loša sreća, obzirom da je ovo, verovatno, poslednji nastup Iron Maiden-a u Srbiji.

Set Lista

IRON MAIDEN SETLIST — MAY 24, 2022 (VIA SETLIST.FM)

 1. “Senjutsu”
 2. “Stratego” (live debut)
 3. “The Writing on the Wall” (live debut)
 4. “Revelations”
 5. “Blood Brothers” (first time since 2017)
 6. “Sign of the Cross”
 7. “Flight of Icarus”
 8. “Fear of the Dark”
 9. “Hallowed Be Thy Name”
 10. “The Number of the Beast”
 11. “Iron Maiden”

Encore:

 1. “The Trooper”
 2. “The Clansman”
 3. “Run to the Hills”

Encore 2:

 1. “Aces High” (first time as show closer)

Leave a Reply

Your email address will not be published.