U okviru muzičkog festivala Air Fest, koji se održava 24 i 25 juna 2022 godine na obodu zabranske šume, plac “Kod Tri Lepe”, pripremljen je i program posvećen zaštiti životne sredine.

Pozorište Hator

Obrenovčanima će se od 11:00 časova predstaviti najmlađi sugrađani sa predstavom “Mala Bara, Puno Krokodila”

Radi se o predstavi za decu i mlade. Predstavu realizuju učenici od prvog do četvrtog razreda obrenovačkih osnovnih škola uz asistenciju vrčnjačkih edukatora Dušana Dimitrijevića, koji je ujedno i reditelj ove predstave i Petre Jovanović (13 god) asistent organizacije.

Tekst: Jelena Luetić, Scenografija: Dmitri Korać, Organizator: Dragana Brković – Milošević.

U jednoj bari žive Mama Žaba i Tata Žabac, njihova ćerka Žabica, komšije žapci Mile, Kreka i Veka, Komarica i Zlatna ribica. Bara svakog dana postaje sve smrdljivija i manja, skakavaca gotovo da i nema, svuda krš i lom, samo se mušice roje. Čuje se stalno neka velika buka i jaki potresi. Na pomolu je ekološka katastrofa jer biznismen Prljavko sav šut i graševinski otpad baca u baru.

Smeća je sve više, života sve manje. Ni Peca pecaroš nema više gde da peca, a njegov tata je ekološki inspektor. Kako ce barske zivotinje da reše situaciju i da li će Peca sa tatom inspektorom uspeti da Prljavka obrlati u ekološkog aktivistu, videćete u predstavi.

Panel diskusija

Nakon dečije predstave, počinje sa radom panel diskusija na temu Zagađenja životne sredine. Medijator panela je RERI-ja (Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (Renewables and Environmental Regulatory Institute).

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane građane da uzmu učešće u ovom veoma važnom panelu.

RERI

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (Renewables and Environmental Regulatory Institute) – „RERI“ je nevladina i neprofitna organizacija, osnovano radi realizacije ciljeva u oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa.

RERI koristi moć prava i pravnih argumenata u zaštiti životne sredine i promoviše pravo na pristup pravdi u pitanjima zaštite životne sredine kao temeljeno ljudsko pravo.

RERI okuplja advokate, pravnike, aktiviste i stručnjake u oblasti zaštite životne sredine koji veruju da su vladavina prava i odgovorna javna vlast neophodni preduslovi za zaštitu i očuvanje životne sredine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.